Peter Poot

Peter Poot

Bedrijfsleven

Peter Poot staat vooral bekend als CEO van Chipshol en zijn rol in de gebiedsontwikkeling rondom Schiphol. Chipshol, dat in 1986 door zijn vader werd opgericht, ontstond vanuit de visie dat rondom Schiphol ‘de stad van de toekomst’ zou ontstaan. Een stad die veel hoogwaardige werkgelegenheid zou opleveren voor vooral hi-tech (Chips) bedrijven. Die visie was nieuw in Nederland, maar in de Verenigde Staten waren al voorbeelden van deze ontwikkeling te vinden.

Van visie naar bedrijf

De ervaring die Jan Poot als ambtenaar en gebiedsontwikkelaar had opgedaan, vormde de basis van Chipshol. Zijn eerste bedrijf had hij in 1960 opgericht, genaamd Eurowoningen. Dat groeide met 4.000 woningen per jaar uit tot de grootste ontwikkelaar van Nederland. Ook buitenlandse projecten, zoals het skistation Valmorel in de Franse Alpen, droegen bij aan de visie die vader en zoon met elkaar deelden.

Na zijn werk op de financiële afdeling bij Shell sloot Peter Poot zich in 1987 bij Chipshol aan. Binnen Chipshol kwam zijn Zwitserse economie-opleiding beter tot zijn recht. “Ik ben eigenlijk macro-econoom, gespecialiseerd in het economisch beleid van de overheid. Bij Chipshol regelde ik aanvankelijk vooral de funding van de grondaankopen en schreef de prospect voor aandelenemissies.”

Toekomstperspectief

In de visie van Chipshol vormen luchthavens een motor voor economische ontwikkeling, met Chicago en Atlanta als voorbeelden. Chicago als voorbeeld hoe het niet moet en Atlanta hoe het wel kan. Peter Poot en zijn vader wilden in Nederland samenwerken met Schiphol en KLM om dit concept ook in Nederland te realiseren. Tot hun verbazing werden hun plannen in eerste instantie niet serieus genomen. Daarom besloot Chipshol de projecten zelf te ontwikkelen.

Later zag Schiphol de waarde van gebiedsontwikkeling wel in, maar de luchthaven koos ervoor om te concurreren in plaats van samenwerken. Peter Poot: “Ze zijn eigen grondposities gaan kopen, iets verder van de luchthaven, en deze zelf gaan ontwikkelen. Hieruit ontstond een jarenlange tegenwerking, vol juridische conflicten.”

Juridische strijd

De juridische strijd met Schiphol en de Nederlandse overheid, met als dieptepunt zelfs een bouwverbod, groeide uit tot het belangrijkste onderdeel van Peter Poot’s werkzaamheden. Poot: “Schiphol gebruikte haar kanalen met de gemeente, provincie en het Rijk om ons te blokkeren. Daardoor heb ik veel te weinig kunnen ontwikkelen en heb ik noodgedwongen heel veel moeten procederen. De belangrijkste processen heb ik gewonnen. Van zowel Schiphol, de gemeente, de provincie en ook luchtverkeersleiding.”

Door alle tegenwerking kon Chipshol slechts een beperkt deel van de ambitieuze plannen verwezenlijken. Peter Poot beschouwt het KLM-kantorencomplex als het grootste wapenfeit. “Dat gebouw was erg opmerkelijk vergeleken met wat toen gebruikelijk was. Hoe wij het parkeren hebben weggewerkt, half onder de grond, is heel bijzonder. Het pand heeft fraaie gevels en een indrukwekkend atrium; de kwaliteit en uitstraling van dat gebouw is nog steeds geweldig.”

Schandalen aan het licht

Dankzij zijn economische achtergrond en de sterke juridische casus won Peter Poot vele rechtszaken. Dit leverde Chipshol niet alleen financiële compensatie op, maar zorgde ook dat de systematische tegenwerking van overheidswege, en zelfs de partijdige opstelling van sommige rechters, aan het licht werd gebracht. Poot: “Maar dat was natuurlijk niet de oorspronkelijke bedoeling. Dat was niet waarvoor Chipshol is opgericht, integendeel. Maar nu het zo is gegaan, ben ik er wel trots op.”

In februari 2020 kreeg Peter Poot een bod van Schiphol en werden de resterende gronden 1 maand later verkocht. “Dit heb ik mede besloten omdat ik aanvoelde dat het oplaaiende corona grote financiële en economische risico’s opleverden. De levering en betaling vond plaats op vrijdag 13 maart, vlak voor de eerste lockdown. Hiermee sloot ik tevens mijn carrière als gebiedsontwikkelaar af. Ik was 66 en vond het wel mooi geweest.”

Met het sluiten van het hoofdstuk Chipshol nam Peter Poot ook afscheid van het ondernemerschap. Tegenwoordig richt hij zich vooral op (courante) beleggingen, het beheer van zijn vastgoedportefeuille. 

Geloof als inspiratie

Zijn rol binnen Chipshol leverde hem een reputatie op als een volhardende ondernemer en jurist. Peter Poot wordt gezien als iemand die niet terugdeinst voor uitdagingen die op zijn pad komen. Die volharding komt voort uit zijn christelijk geloof. Poot beschouwt het geloof als belangrijke drijfveer voor zijn keuzes. “Er is meer dan alleen de materie waar we de hele dag mee bezig zijn. Je moet de aarde beter achterlaten dan je hebt aangetroffen. En ‘If you see a good fight join it!”