Lauk Slabbers

Lauk Slabbers

Zorg

Toen Lauk Slabbers in 1983 zijn eerste praktijk voor fysio- en manuele therapie opende, was hij het schoolvoorbeeld van de gepassioneerde en gedreven zorgprofessional die veel voldoening haalde uit het verhelpen van klachten. Maar waar dit voor veel zorgprofessionals genoeg is, wilde hij meer.

Gedreven door een intrinsieke nieuwsgierigheid naar het vak volgde hij cursussen en opleidingen die hem in staat stelden nog betere zorg te verlenen. Hij realiseerde zich dat een betere samenwerking tussen specialisten tot betere uitkomsten leidt. Daartoe richtte hij een kleine arbodienst op. Dit combineerde hij met zijn werk als medisch leider en later directeur van ‘een medisch centrum voor zorg, fysiotherapie, therapie en medische fitness’, waar hij uiteindelijk bijna 39 jaar werkte.

Zijn nieuwe initiatief had succes. Doordat zijn onderneming fysieke en geestelijke (psychische) zorg samenbracht, was de tijd die nodig was om te re-integreren op de werkplek korter dan het landelijk gemiddelde. Dit succes moedigde hem aan om in 2010 Kliniek Kop & Lijf op te richten, waar ook gewerkt wordt aan reïntegratie zodat zieke medewerkers sneller en beter terugkeren naar hun eigen werk.

Van hokjes naar integratieve zorg

In Nederland is het ongebruikelijk dat psychiatrische zorgprofessionals en somatische professionals (lichamelijke klachten) gezamenlijk behandelen. Slabbers vindt dit vreemd. Volgens hem is het enorm belangrijk dat een behandeling zowel oog heeft voor het lichamelijke als voor het psychische, al is het maar omdat fysieke klachten tot psychische klachten kunnen leiden en psychische klachten het herstel van fysieke klachten kunnen vertragen. Daarom kiest hij met Kliniek Kop & Lijf voor een unieke aanpak die multidisciplinair en integratief is.

Lauk Slabbers: “In ons multidisciplinair overleg (MDO) analyseren de zorgverleners de lichamelijke kant van de stoornissen in samenhang met de psychische kant, gerelateerd aan de maatschappelijke context.”

Doordat hij niet alleen de verbinding legt tussen fysieke kwalen en dat wat ‘tussen de oren zit’, maar ook nog eens kijkt naar de omgeving waarin de patiënt leeft en werkt, boekt hij blijvend betere resultaten dan wanneer met losse trajecten gewerkt zou worden.

Geïntegreerde aanpak als standaard

Mede door zijn succesvolle aanpak beweegt de Nederlandse zorgsector zich langzaam in de richting van meer integratieve zorg. Dat gaat Slabbers niet snel genoeg, maar is wel te begrijpen. Immers, doordat zorgverzekeraars terughoudend zijn bij het vergoeden van een nieuwe aanpak, moet Kliniek Kop & Lijf harder werken voor de bekostiging dan traditionele behandelaars. Maar nu steeds meer wetenschappelijke onderbouwing voor de aanpak verschijnt, zullen ook verzekeraars overtuigd raken van het nut en de waarde van een integratieve benadering. Slabbers: “Ik wil de geïntegreerde aanpak als standaard implementeren bij alle patiënten die meerdere klachten hebben.”

Samenwerking

Om dit proces te versnellen heeft Lauk Slabbers de samenwerking gezocht met andere partijen. Dat heeft ertoe geleid dat zijn kliniek zich heeft verbonden met de TopzorgGroep, een groot netwerk van multidisciplinaire praktijken. “Door deze stap wordt het multidisciplinaire karakter krachtiger. Het stelt ons in staat gemakkelijker met zorgverzekeraars aan tafel te zitten en invloed uit te oefenen op de toekomst van de gezondheidszorg.”

Zijn trackrecord maakt duidelijk dat dit geen lege woorden zijn. Hij heeft een missie, waarin hij heilig gelooft. Dat zie je in alles wat hij gedaan heeft. Of hij nu werkt als zelfstandig manueel therapeut, directeur van een grote praktijk, of als onderdeel van een grotere onderneming, bij alles wat hij doet laat deze visionaire zorgonderneming zien dat het verbeteren van de zorg bij hem voorop staat. Niet vanuit een abstract ideaal, maar heel concreet: vanuit de resultaten voor de patiënt.