Herman Vrehen

Overheid

Natuurontwikkeling en ondernemerschap lijken soms tegenover elkaar te staan. Veel mensen denken dat je moet kiezen tussen gezonde winstcijfers of duurzaamheid. Herman Vrehen bewijst dat het ook anders kan.

Als interim-professional is Herman Vrehen betrokken bij diverse lokale landschapsplannen, waarin zijn focus is om de verschillende belangen op een goede manier samen te brengen.

Van veehouder naar landschapsbeheerder

Zoals veel duurzame ondernemers studeerde Herman Vrehen aan de Wageningen Universiteit. Oorspronkelijk wilde hij zich specialiseren op de veehouderij, maar hij raakte al snel betrokken bij het beleid rondom veeteelt en duurzaamheid. Als iemand met een stevig fundament in de veehouderij was hij bij uitstek geschikt om de kloof tussen de agrarische sector en natuurorganisaties te overbruggen. Vrehen: “Om daadwerkelijk een verschil te maken, moest er worden samengewerkt met bijvoorbeeld overheden en natuurorganisaties. Het is niet alleen het beleid en de regelgeving die belangrijk is, het gaat om de verbinding tussen de partijen en de betrokkenheid met de omgeving.”

Nadat hij, als beleidsmedewerker bij de LLTB, 13 jaar lang allerlei projecten in goede banen leidde, nam hij in 2003 zitting in het Limburgse provinciebestuur. Als gedeputeerde voor economische zaken zette hij zijn werk voort, zij het op een iets hoger niveau.

Ook bij de provincie liet Herman Vrehen zich kennen als een harde werker. Zowel binnen als buiten het provinciehuis was hij vaak zichtbaar, wat zijn netwerk enorm versterkte. In 2009 vertrok hij bij de provincie, om vervolgens bij een sociale werkvoorziening directeur te worden. Als CEO (en later interimmanager voor MVO bedrijven) maakte hij kennis met de sociale kant van duurzaamheid.

Alle perspectieven

Deze ervaring neemt hij ook mee in zijn huidige werk als omgevingsmanager en ontwikkelaar van landschapsparken. Een landschapspark is een groot gebied van natuurlijk of aangelegd landschap dat mooi én functioneel is. Een landschapspark moet mensen laten genieten van de natuurlijke omgeving en cultureel erfgoed. Dankzij zijn ervaring snapt Vrehen de positie van alle belangrijke spelers, van natuurorganisaties tot agrarisch ondernemers en sociale bedrijven. Daarbij gelooft hij heilig dat ‘wereldwijde’ problemen lokaal op de werkvloer opgelost moeten worden. “In de toekomst zou ik willen dat we niet alleen kijken naar de klimaatverandering op wereldniveau, maar dat we veel meer teruggaan naar het lokale niveau. Dat we bijvoorbeeld op basisscholen kinderen leren hoe om te gaan met de landbouw, landschap en natuur. Het gevoel te hebben van betrokkenheid draagt bij aan een aangename en gezonde leef- en werkomgeving.”

Hij wacht daarbij niet af tot anderen in beweging komen, zelf draagt hij ook zijn steentje bij. Bijvoorbeeld door de oprichting van Polo BV, een koeriersbedrijf dat alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst heeft.

Verbinding

Dit alles laat zien dat Herman Vrehen niet het type ondernemer is die een tunnelvisie heeft. In tegendeel, hij leert van al zijn ervaringen en zet deze in om nieuwe kansen te creëren en te realiseren. Het is zijn vermogen om ogenschijnlijk gescheiden werelden met elkaar te verbinden. Daarmee realiseert hij naast een gezonde winst vooral maatschappelijke meerwaarde.