Cees Korvinus

Cees Korvinus

Bedrijfsleven

Cees Korvinus, een bekende naam binnen de advocatuur. Hij was eerder voorzitter geweest bij VARA, nam deel aan meerdere televisieprogramma’s en heeft bekend en onbekend Nederland bijgestaan als strafrechtadvocaat. Dit zijn slechts enkele hoogtepunten uit de carrière van Korvinus. Momenteel is hij betrokken bij zijn kantoor Korvinus Zandt Bruinsma Rafik Advocaten in Amsterdam.

In 1977 studeerde hij af en startte hij het advocatencollectief in Amsterdam-Noord (het derde advocatencollectief van Nederland). Vanuit dit kantoor werden, ondanks zijn specialisatie in strafrecht, bijna alle rechtsgebieden vertegenwoordigd. In 1990 begon hij het eerste kantoor op zijn naam (Engelsma en Korvinus). Het huidige kantoor, Korvinus Zandt Bruinsma Rafik Advocaten, heeft vanaf 2000 bestaan onder verschillende namen.

Strafrecht

“Strafrecht vond ik het meest interessante onderdeel van de rechtenstudie. In de rechtspraak gaat het vooral om de burger tegenover de staat. Het gaat om de vrijheid en de rechten van de burger.” Strafrecht draait om de staat, en dat is nog steeds zo. Als strafrechtadvocaat biedt Cees Korvinus tegenspel aan de staat en beperkt hij de mogelijke inbreuk die de staat op iemands privacy en privéleven kan maken. Hij is zich bewust van het gevaar dat de staat zijn macht uit wil breiden over burgers die in aanraking komen met het strafrecht. Door zijn tegenspel houdt hij de staat aan zijn eigen regels. Dit is voor hem een van de belangrijkste redenen geweest om zich te specialiseren in strafrecht. “Als onschuldige kun je in het vangnet van de staat terechtkomen omdat er grote persoonlijke belangen meespelen.”

Spraakmakende zaken

Cees Korvinus trad als advocaat op tijdens de DNA-zaak, dit is een van de bekendste zaken waar hij aan werkte. Door DNA-onderzoek uit te voeren bewees hij de onschuld van de man die van ernstige feiten verdacht werd. Hiermee schreef hij geschiedenis, dit was namelijk de eerste zaak waar DNA gebruikt werd als bewijsmateriaal. Deze zaak zorgde er niet alleen voor dat hij veel bekender werd, het leidde ook tot de totstandkoming van nieuwe jurisprudentie.

Een andere spraakmakende zaak waar hij aan gewerkt heeft is de ‘minister-student-zaak’. Een student werd ervan verdacht tijdens een demonstratie een minister geschopt te hebben en werd daarop aangehouden. De ouders van deze student schakelden Korvinus in, welke er via een studentenvakbond achter kwam wie daadwerkelijk verantwoordelijk was voor het schoppen van de minister. De cliënt van Korvinus bleek hierdoor onschuldig en werd vrijgesproken.

Voorzitter bij VARA

Tussen 2009 en 2011 was hij voorzitter bij VARA. Zijn overige werk stond in deze tijd op een lager pitje, hij bleef wel aan het kantoor verbonden als adviseur. Daarnaast werkte hij mee aan verschillende televisieprogramma’s, waaronder Pauw & Witteman, NOVA, Barend & Van Dorp, Pro Deo en 16 Miljoen Rechters.

Bij deze televisieprogramma’s kon hij uitleg geven over het vak en in een andere setting vertellen over zijn werk. Dit bood een ander perspectief waardoor mensen op een andere manier naar de rechtspraak of een bepaald probleem gingen kijken. In de media wordt vaak één kant van het verhaal weergegeven, vanuit de advocatuur wordt het ook van een andere kant belicht.