De op Curaçao geboren Carlson Manuel droomde van een carrière in de muziek. Die droom kwam dichterbij nadat hij op 17-jarige leeftijd naar Nederland kwam en de kans kreeg een opleiding aan het Conservatorium in Rotterdam te volgen. Maar, vertelt Manuel: “Op Curaçao heeft men zoiets van ‘met muziek bereik je niets’. En die gedachte heb ik van mijn ouders meegekregen.” Dus besloot hij, naast bedrijfskundige informatica, ook het Conservatorium te studeren. “Ik dacht bij mezelf: ik wil graag muziek doen, dus waarom zou ik het niet allebei doen?”
Na zijn opleiding werkte hij als muziekdocent en als business management consultant, waarna hij terugkeerde naar Curaçao om daar een functie als docent aan te nemen. Hij gaf muziek en informatica, en werd later ook systeembeheerder. Hij heeft voor alle drie een studie afgerond. Twee jaar later werd hij op een andere school ook rekendocent, kunstvakmuziek en innovatiecoördinator.
Patroon doorbreken
Als docent haalde hij veel motivatie uit zijn eigen ervaringen in Nederland. “Het is niet leuk om te zeggen, maar als buitenlander in Nederland heb je vaak te maken met discriminatie. Ik hoorde docenten tegen leerlingen opmerken dat zij het gezien hun achtergrond niet zouden halen. Ik wilde dat patroon van vooroordelen en stereotyperingen doorbreken.”
Zijn belangrijkste focus lag dan ook op het motiveren van leerlingen. Zo slaagde hij erin om een PBL-klas, waar weinig vertrouwen in was, om te vormen tot een succesverhaal. Meer dan de helft van de leerlingen stroomde door naar hogere niveaus (PKL of TKL). “Het kan dus wel. Het hangt af van hoe je met die leerlingen omgaat.”
Politiek
Toen in 2020 de pandemie om zich heen greep, was Carlson Manuel online bijzonder actief als beleidscriticus. Waar velen vooral hun onvrede uiten op social media, ging hij een stapje verder. “Ik stuurde e-mails en een privébericht via Facebook naar de regering met voorstellen om het anders en beter te doen. Diverse partijen vonden mijn ideeën en mijn manier van kritisch commentaar geven zo interessant dat zij mij benaderden om op hun politieke lijsten te komen staan. Uiteindelijk koos ik voor de Movementu Futuro Kòrsou (MFK), waarna ik de functie van Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Nederland kreeg. Nu ben ik officieel de vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland en Europa. Ik zit vooral in de Rijksministerraad, waar ik met Nederlandse ministers de aangelegenheden van Curaçao bespreek. Daarnaast ben ik ambassadeur en vertegenwoordig ik de Curaçaose diaspora in Nederland.”
Dankzij zijn benoeming heeft Carlson Manuel verschillende van zijn ideeën tot uitvoering kunnen laten komen, zoals het project dat Curaçao tot een hub voor groene waterstof maakt. “Dat project begon in 2022, toen Nederland onafhankelijk wilde worden van Russisch gas.” Het viel hem op dat Nederland eerst naar andere landen keek. “Ik dacht, we hebben water genoeg, voldoende windcapaciteit en genoeg zon. Dus waarom zou je niet gebruik maken van je eigen capaciteiten?”
Hij werkte een plan uit dat een win-win was: goed voor de energiezekerheid van Nederland en goed voor Curaçao, en legde dit voor aan de minister van Klimaat en Energie die de meerwaarde meteen inzag. De bouw van het park, dat op het water zal drijven, wordt nu voorbereid.
Vervolgens gaf hij als Gevolmachtigde Minister opdracht aan de Haagse Hogeschool om in de minor Koninkrijksrelatie onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor studenten – onder andere uit Curaçao – om vóór vertrek naar Nederland hun BSN aan te vragen en te verkrijgen. Dit project werd gedragen door onder meer de ombudsman, OCW, diverse stichtingen en het Curaçaohuis, Arubahuis en Sint Maartenhuis, waardoor het is gelukt om het BSN aan te vragen en te verkrijgen alvorens vertrek.
Bemoei je ermee
Zowel het waterstofproject als zijn inspanningen in het onderwijs onderstrepen de drive van Carlson Manuel om dingen te verbeteren. Zijn eigen rol daarin ziet hij vooral als faciliterend. “Ik ben wel in beeld, maar niet echt in beeld. Het zijn anderen, zoals ministers op Curaçao, die een veel groter bereik hebben. Jij hebt de kracht om het beter te doen en efficiënter te maken. Maar dat kan alleen als je je ermee bemoeit. Dat hebben we gedaan en nu zien we de vruchten ervan.”
Ook de komende jaren hoopt Carlson Manuel nog veel projecten te kunnen realiseren, van een waste-to-energy fabriek, tot het verder professionaliseren van zijn eigen Kabinet der Gevolmachtigd Minister van Curaçao (KGMC). Maar hij wil vooral meer doen voor studenten. “Studenten zijn de toekomst, die moet je kansen geven. We moeten van brain drain naar brain gain evalueren. We moeten zorgen dat studenten na hun studie weer terug willen keren naar Curaçao.” Om dat te bereiken is zijn droom om ooit minister van onderwijs te worden.
Carlson Manuel: “Een van mijn grootste voldoeningen is om te zien hoe jongvolwassenen gebruikmaken van de mogelijkheid om hun talenten verder te ontwikkelen en de geleerde lessen als richtlijn gebruiken om de uitdagingen van studeren en wonen in het buitenland te doorstaan. Ik voel een verplichting om hen en de Curaçaose diaspora waar mogelijk te blijven motiveren en aanmoedigen binnen mijn huidige functie als Gevolmachtigde Minister. Ik ben gepassioneerd door onze cultuur, normen en waarden.”