Bart Creemers is sinds eind vorig jaar deel van de directie van Raysol Europe BV. Dit in Eindhoven gevestigde bedrijf helpt vastgoedeigenaren en beheerders hun (commercieel) vastgoed te verduurzamen vanuit een onestopshop concept. Bijvoorbeeld door energieopslag, energiebesparende maatregelen of zonnepanelen op het dak. In zijn functie als Strategic Operations Manager speelt hij een belangrijke rol in het optimaliseren van de processen, het stimuleren van innovatie en het versterken en aangaan van samenwerkingsverbanden. Alles met het doel de verduurzaming in een stroomversnelling te brengen. Het recentste resultaat is een exclusieve distributieovereenkomst voor lichtgewicht zonnepanelen voor Raysol in Benelux.
Innovatie en procesoptimalisering zijn twee kernwoorden die Bart Creemers niet alleen in zijn huidige functie typeren, ze komen door zijn hele loopbaan terug. Creemers: “Innovatie is voor mij geen eindbestemming, maar een voortdurende reis.”
Altijd blijven ontwikkelen
Na zijn opleiding aan de MEAO en de Heao Haarlem begon hij zijn professionele loopbaan bij Ceteco International. Hier deed hij niet alleen ervaring op met agentschappen en het onderhandelen over contracten, inclusief projectfinanciering, maar was hij ook betrokken bij de uitvoering van projecten in kapitaalgoederen en technische vertegenwoordigingen in ontwikkelingslanden. Deze projecten werden uitgevoerd vanuit de Noord-Amerikaanse en Europese leidende industrieën in sectoren zoals maritiem, agrarisch, automotive, voedingsmiddelen en energie. Hij speelde een sleutelrol in tenders die vaak onderdeel waren van ontwikkelingshulp, gefinancierd door bilaterale Europese fondsen of de Wereldbank, met een focus op Afrika en Latijns-Amerika.
In 1992 verliet hij Ceteco om zich bij verschillende commerciële organisaties verder te bekwamen in zijn vakgebieden. Hij vindt het logisch om af en toe een nieuwe omgeving op te zoeken. “Ik sta altijd open voor nieuwe uitdagingen, kansen en samenwerkingen die me helpen mijzelf verder te ontwikkelen.”
In 1999, hij was inmiddels opgeklommen tot commercieel directeur bij de Arnhemse zorg-tech onderneming Ascom, besloot hij een Executive Programme bij de University of California (Berkeley) aan zijn verzameling diploma’s toe te voegen.
Vanaf dat moment ging het nog sneller. Hij werd algemeen directeur (a.i.) bij Nedap en stapelde de ene prestigieuze functie op de andere. De ondernemingen waaraan hij zich verbond, waren divers maar innovatief. Processen én het ruiken van commerciële kansen waren voor hem altijd onmisbaar.
Hij herstructureerde Markem International en ontsloot 45 landen in de EMEA-regio, hielp Econocom de omzet te verdrievoudigen (van 45 naar 125 miljoen euro) en hielp verschillende duurzame startups door de moeizame eerste groeimomenten.
Innovatief visionair
Die focus op innovatie werd des te groter toen Bart Creemers in 2022 bij Serendipity aan de slag ging. De onderneming, toen in de startup fase, stelt zich ten doel steden opnieuw uit te vinden en ze in te richten op duurzaamheid en digitalisering die toekomstige generaties nog lang zal dienen.
Hoewel duurzaamheid al langer zijn aandacht had, kon met deze opdracht pas echt goed bijdragen aan een meer duurzame toekomst. Onder het bedrijfsmotto ‘creating a better world’ werd het uiterste gevergd van zijn strategische visie, zijn leiderschap en zijn onderhandelingsvaardigheden. Zijn inspanningen (en successen) vielen op, wat Raysol Europe BV ertoe bracht hem te vragen voor de functie van Strategic Operations Manager.
Bij dit bedrijf komt alles samen. “Mijn kerncompetenties omvatten procesverbetering, innovatie, digitale transformatie en duurzaamheid. Ik geloof dat samenwerking de sleutel tot succes is. Zeker in de complexe en dynamische omgeving van vandaag. Ik zet mijn pragmatische en creatieve vaardigheden in om mezelf en anderen te helpen de doelen te bereiken.”
Onmisbare kartrekker
Precies de skills die Raysol Europe nodig heeft. Maar ook de vaardigheden waaraan de samenleving als geheel behoefte heeft. Want zonder visionaire kartrekkers als Bart Creemers zal de energietransitie een stuk minder vlot op gang komen.