Arnoud Kamerbeek is een Nederlandse ondernemer en investeerder met een indrukwekkende carrière die zich uitstrekt over verschillende sectoren en internationale grenzen. Als jonge jongen wilde hij dokter worden, maar daar kwam hij van terug. “Ik heb tussen de vijfde en de zesde klas van de middelbare school een week in het ziekenhuis gelegen, omdat ik een probleem had met mijn knie. En toen heb ik ook een beetje van dichtbij meegemaakt hoe zo’n orthopedisch chirurg nou werkt. Hij doet bijvoorbeeld op maandag die operaties en dan maakt hij de volgende dagen een rondje langs het bed. Dat leek mij wat eentonig.”
Wat het dan wel werd? “Ik vond scheikunde en natuurkunde heel erg leuk op de middelbare school. Het leek me een brede studie die ik tegelijkertijd ook gewoon interessant vond.” Het werd chemische technologie, en wel aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Met deze keuze legde hij de basis voor zijn verdere carrière.
Internationale ervaring
Als pas-afgestudeerd scheikundige was Kamerbeek aantrekkelijk voor Shell. Zeker toen hij aangaf een internationale carrière na te streven. Shell stuurde hem naar Oman, waar hij al snel veel verantwoordelijkheid droeg. Kamerbeek: “Ik gaf daar leiding aan het bouwen van alles boven de grond wat nodig is om olie te produceren. Pompen, compressoren, pijpleidingen, olietanks, al dat soort dingen.”
Na zijn periode bij Shell maakte hij de overstap naar consultancy bij McKinsey, waar hij voor grote klanten als Shell en Nuon werkte. Deze werkervaring leidde uiteindelijk tot een uitnodiging om in de directie van Nuon plaats te nemen. Terugblikkend zegt Kamerbeek hierover: “Ik kon op mijn 34e divisiedirecteur van een van de grootste divisies van Nuon worden.” Zijn rol bij Nuon, en later Vattenfall, gaf hem de kans om op een Europese schaal te opereren en zich te verdiepen in de energiemarkt. Dit leidde ertoe dat hij in 2014 CEO werd van Delta, een andere energieleverancier. Gedurende twee jaar heeft hij aan het roer gestaan.
Van CEO naar investeerder
In 2016, richtte hij Glass Frog Ventures op, een investeringsmaatschappij die zich richt op technologische startups. Zijn betrokkenheid bij verschillende bedrijven, zoals Supersola en Altum AI, illustreert zijn veelzijdigheid en strategisch inzicht. Dat wordt door de bedrijven waarbij hij betrokken is zeer gewaardeerd. “Voor veel van hen zijn we eigenlijk op veel gebieden de belangrijkste adviseur.” De betrokkenheid en hechte samenwerking zijn kenmerkend voor de filosofie van Kamerbeek en zijn partners als investeerder en adviseur.
Glass Frog Ventures werkt nauw samen met de bedrijven waarin het investeert, waarbij Kamerbeek en zijn team regelmatig strategisch advies geven. “Elke maandag nemen we alle bedrijven door. Dan bespreken we wel eens hoe we het mogelijk anders zouden doen en soms gaan we het gesprek met de ondernemer aan. Soms ook niet. Uiteindelijk moet ze het wel zelf doen.”
Dit model, waarbij ze niet alleen financiële steun bieden maar ook actief meedenken met de bedrijfsstrategie, heeft geleid tot succesvolle samenwerkingen en groei van de betrokken bedrijven.
Zijn visie op duurzame investeringen komt ook naar voren in zijn werk. Tijdens zijn tijd bij Delta en Vattenfall was hij al actief bezig met duurzaamheid, een focus die hij heeft doorgezet in zijn investeringsactiviteiten. De samenwerking met de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) onderstreept zijn commitment aan het stimuleren van de Nederlandse economie en hoogwaardige werkgelegenheid. “Het doel van de RVO is dat mensen zoals wij hun geld en kennis terugstoppen in de Nederlandse economie. We moeten een banenmotor aan te jagen.”
Weer CEO
Die betrokkenheid viel ook bij Jungle erg op. De overige aandeelhouders vonden het met Arnoud Kamerbeek goed samenwerken. “Zo zijn we in gesprek gekomen en vroegen ze me: ‘Waarom word je niet gewoon onze CEO? Het is vrij natuurlijk verlopen. Een soort uit de hand gelopen samenwerking.”